Ürün Güvenliği ile Piyasa Gözetimi ve Denetimi Nedir?
Piyasaya arz edilecek her ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarını sağlaması ve güvenli olması gerekmektedir.
Güvenli ürün, normal kullanım koşullarında tüketiciler için risk taşımayan veya kabul edilebilir ölçülerde risk taşıyan ve yukarıda bahsedilen temel gerekler bakımından azami ölçüde koruma sağlayan ürünü ifade etmektedir.
Piyasaya arz edilen ürünlerin güvenli olması iktisadi işletmecinin (imalatçı, yetkili temsilci, ithalatçı, dağıtıcı veya ilgili teknik düzenleme kapsamında ürünlerin imalatına, piyasada bulundurulmasına veya hizmete sunulmasına ilişkin sorumluluğu olan diğer gerçek veya tüzel kişiler) sorumluluğundadır. İktisadi işletmecilerin bu sorumluluklarını yerine getirip getirmediğinin denetimi ise kamu kuruluşlarınca gerek ithalat aşamasında gerekse ürünlerin piyasa arzı aşamasında veya ürünler piyasada iken gerçekleştirilmektedir.
Piyasa gözetimi ve denetimi, ürünlere dair teknik mevzuatı hazırlamaya ve yürütmeye yetkili bulunan kamu kuruluşlarının, ürünün piyasaya arzı veya dağıtım aşamasında veya ürün piyasada iken ilgili teknik düzenlemeye uygun olarak üretilip üretilmediğini, güvenli olup olmadığını denetlemesi veya denetlettirmesi faaliyetleridir.
Kamu kuruluşları etiket, işaret, ambalaj ve belge kontrolü ile gerektiğinde teste başvurmak suretiyle piyasa gözetimi ve denetimini gerçekleştirmektedir.
Bu kapsamda sorumlu oldukları ürün grupları itibariyle ilgili piyasa gözetimi ve denetimi kuruluşlarına aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
Ticaret Bakanlığı, ürün güvenliği ve kalite altyapısı konusundaki çerçeve mevzuatı hazırlamaktan, bu alanlarda yetkili kuruluşlar arasında gerek ürün mevzuatı hazırlama aşamasında gerekse uygulama esnasında koordinasyonu sağlamaktan ve AB teknik mevzuat uyumu kapsamında AB ile gerekli koordinasyonu yürütmekten sorumludur.